Totalt eldningsförbud

Nu måste vi goda medborgare och bygdebor samt medmänniskor upp på banan. Sverige brinner och alla kan göra något men långt ifrån ensam kan göra allt. Först och främst, det råder totalt eldningsförbud i skog och mark. Just nu kämpar brandmän, hemvärn och frivilliga bönder mot skogs och markbränder på så många platser i landet att inte personal räcker till. Ta reda på vad just du kan göra! Bygdens baptistförsamling arrangerar bön för nederbörd där media mfl är informerade. Det är i kriser människan kliver ur gängse vardagen och tar kliv mot en mänskligare värld. Håll utkik och stötta varandra.

Share on Facebook

Foderinventeringen

Sen bygdenytt.se skrev om detta för en 14dgr kommer det intiativ så man blir rörd. Frivilliga som gratis är villiga att hjälpa till, skänka beten, hjälpa till att stängsla till osv osv. Vi kommer ha en lång process framför oss för att öka självförsörjningen samt mer närodlad mat i vår region. Somrar som dessa visar verkligen vår sårbarhet men inte bara kommun, länstyrelsen, försvaret mm bidrar. Egna affärsidkare sluter upp och dels skänker varor som kan användas som livsmedel samt enbart och detta är superviktigt enbart framöver säljer svensk kött. Det minsta i detta är för dig som privat person är att köpa svenskt kött. Borde vara en självklarhet men viktigare nu än någonsin.

Share on Facebook

Två månader kvar….

Lördag 15 september äger den femte upplagan rum av Traktorracet i vår bygd. Denna gången ny arena igen för tredje gången i tävlingens historia; Nu Hult Säteri. Alla exakta hålltider mm kommer vi komma åter med många gånger men nu skall dagen och platsen ut till alla bygdebor, besökare samt nära och kära! Rätt marknadsföring så kommer förhoppningsvis publikrekordet fara all världens väg. Anmälan börjar så sakteliga sippra in till LRFs Axberg – Ervalla som är huvudarrangör för racet med samarbetsföreningar som sen ansvarar för olika stationer och arrangemang under den aktuella lördagen. Marknad-servering-bygdepub mm är att vänta och pilbågen spänns nu när det blir heldagsarrangemang med kvällens musikupplevelse. Boka redan nu in 15/9 lunch-em-kväll-natt vet ja!

Share on Facebook

Kyrkan x 2

Påminner återigen ett sista utrop för församlingens arrangemang under söndagen den 15 juli. 11:00 vankas det högmässa och 18:00 vankas det sommarkonsert i bygden. Det är månadens händelse i bygdens kyrka då vi annars får vänta till augusti för att kunna besöka den vackra ståtliga byggnaden i kyrkbyn. Alltså återigen påpekar jag det om man inte är inbjuden på bröllop eller peppar peppar ta i trä någon begravning. Söndagen innebär att församlingen tar taktpinnen i bygden.

Share on Facebook

Det händer grejer

Särklass mest frågor i mejlen handlar delvis så klart om bygdenytt men bygdeTv och dess ca 40 avsnitt kommer numera innefatta “den fjärde sommaren”. Inspelningen började idag men kommer innefatta sommarens händelser i bygden samt vad som hänt sen senast vi satt tillbaka lutade i våra “solstolar”. Som vi brukar säga, det bästa avsnittet är inte sänt ännu och vad gör man inte för konstens skull (och bygden) Håll utkik men om en 2-3 veckor på “en vit duk” nära dig eller i en smart iPad alt telefon antar vi. Den känslan som upplevdes under fyra svettiga timmar idag den är svårbeskrivlig då den bara måste förmedlas vidare till er tittare. Vi två har så förbaskat skoj att föreviga allt som sker i vår blomstrande bygd och är väldigt ödmjuka över vad vi får vara med om.

Share on Facebook

Vägbygget

Bygdens stora vägbygge går framemot det stora lyftet och ihopsättning. Då pratar vi naturligtvis om bron vid Mogetorp som nu kommande tre veckor skall färdigställas och byggas ihop på plats. Ett vägbygge som skall vara klart efter sommaren men vart fall slutbesiktigas under hösten. Sträckan mellan rondellen och Norakorset är den sista delen som inte haft mitträcke men snart så är den delen också klar och bygden kan återgå till en bra färdbar trafiksäker väg med över och undergångar lite här och var på sträckan.

Share on Facebook

Hantverksmagasinet

Utlovade ju en egen separat nyhet kring magasinet i Järle fullt av lokalt hantverk. Öppettider är alla dagar nu under sommaren mellan kl 10-18 med tillägg för sista helgen i aug (Nora marken) samt första i sept (ljusstråk) då håller magasinet öppet likaså. Det är ju precis det jag sa i Radio Örebro att detta är verkligen bygdens oas med Sveriges äldsta stationshus och rälsbuss alt ånglok som kommer på besök. Har du ännu inte lyckats kommit till magasinet eller stationen i Järle så är det dags nu.

Share on Facebook

Norsebäcksbadet

Kul att ta kvällsdoppet i bygden när man är lite kvalmig av sig. Trots sena kvällen så var man inte ensam utan dels andra badare och även kanotister som slagit läger över natten. Med denna sommar så blir det mycket bada i vår bygd och då är det ju ån samt Väringen som är bygdens vattenhål. Passa verkligen på att ta dig ett dopp vid t ex Norsebäck som är en av alla badplatser i vår kommun som sköts på uppdrag av Örebro kommun via entreprenad.

Share on Facebook

Bygdens församling

Lever upp rejält på söndag då det vankas dubbla arrangemang samma söndag. Först ut 11:00 högmässa och sen kl 18:00 stundar det sommarkonsert på samma plats dvs bygdens kyrka. Det blir till att planera in två besök samma dag till bygdens kyrkby. Det är denna dag som blir juli månads höjdpunkt delux i bygdens kyrka då det inte finns några andra arrangemang för allmänheten. Bröllop och ev begravningar mm är ju mestadels för vänner och anhörig där närmast så passa verkligen på att ta dig dit på söndag före lunch och efter kvällsmaten.

Share on Facebook

Historiens vingslag

Har sagt det förut och säger det igen, hembygdsföreningen börjar hitta sitt syfte mer och mer även om de efterlös folk till midsommarafton. För er som var där då och besökte utställningen kunde också läsa foldern med historiens vingslag farandes över bygden. Nästa tillfälle för utställningen är den 5/8 på hembygdsgårdens dag annars annan tid då måste man boka med någon ut styrelsen som kan komma och öppna upp speciellt. Mycket läsvärt häfte och mer skall komma sägs det framöver utifrån historiska nedslag i allas vår hembygd!

Share on Facebook