Krönika; Medmänsklighet

Den mejlskörd jag nåddes av efter bygdenytt.se lördagsinlägg är i särklass störst hittills över en dag. Enbart positiva ordalag att man tar ställning, säger ifrån om nån jobbarkompis, lagkompis eller vän  “fiskar i grumligt vatten”. Några har också frågat om det finns flyktingar i bygden då ett rykte tydligen startats. Jag tänker här och nu inte berätta vart boenden mm finns någonstans. Kommunen har efter alla bränder t om lagt sekretess på boenden då människor i vårt land eldhärjar dessa byggnader, helt helt galet och ofattbart. Detsamma gäller bilder på flyktingar / asylsökande är heller inte bra att sprida då de just flyr ifrån någonting. Jag brukar alltid be folk tänka efter före och andas en eller två gånger innan man “går igång på nätet”.

När man nu vill hjälpa vilket många i bygden verkligen vill, många av er som mejlat har jag hjälpt er vidare med era konkreta frågor / önskemål. Funderar du ännu så kontakta civila samhället t ex Röda korset, UNHCR, Rädda barnen m fl finns också närliggande kyrkor/ församlingar, studieförbund och idrottsföreningar som gör ett stort jobb som mellanhand. När för många privatpersoner tar saker i egna händer slutar det oftast med att mottagande verksamhet måste avböja, vem i det långa loppet kan man lita på om man måste hård dra det hela när för många utomstående börjar besöka verksamheterna. Även om jag är “blåögd” och litar på människor till de tyvärr ev bevisar motsatsen så finns det regler att följa på dessa verksamheter så kontakta hjälporganisationerna m fl i första hand. 

Bygden har genom sommaren aldrig någonsin varit så hjälpsamma och givmilda vid insamlingar av såväl pengar till världens barn som till kläder via baptistförsamlingen. Det finns ett hjärta av guld här bland de boende och våra besökare som vi skall spinna på länge länge länge. Känner sån stolthet efter denna sommar då allting verkligen gått åt rätt håll igen. Medmänskligheten segrar och ondska, avundsjuka och annan dumhet läggs åt sidan. Därför är dessa fasansfulla terrordåd avskyvärda. Deras uppgift är att skrämma folk till tystnad och rädsla och spe på hatet och polariseringen i samhället. Samhället är ju vi tillsammans och ingen annan, man blir lite förundrad när man läser tonen på sociala medier bl a. Mitt kall är att sprida goda exempel såväl här inne som sociala medier utifrån dagboksanteckningar som man kan se tillbaka på. Berättar bra mycket heller vad man själv gör och uträttar än att kasta “skit” på andra såväl inom politiken som inom vardagliga livet, det tjänar ingen på utan lägger hellre ner den extra procenten på att utföra saker och ting som ger positiv energi. 

Det är alltid lättare att gnälla och kritisera och vara en “åsiktsmaskin” än att kavla upp ärmarna, leverera och visa på konkreta resultat. Igår kväll när sociala medier bad om ett ljus för Paris åkte familjen ner till bygdens minneslund och tände några ljus och skänkte tankar till anhöriga och offer för såväl Paris, Beirut och det störtade ryska flygplanet. Hade jag kunnat skulle jag tänt upp bygdens kyrka i trikolorens färger likt andra välkända byggnader runt om i världen. Men så kom jag på när hela vänflödet på Facebook förvandlades till trikolorens färger en efter en för att grannen gjorde så osv osv. Tänker inte människor själva längre utan följer “alla” john? Hur många reagerade ens på 43 döda i terrordåd i Beirut dagen innan? Eller det ryska störtade passagerarplanet med alla omkomna? Det glöms lätt bort och kommer i andra hand. Skänk även dem en tanke och hädan efter stå på egna ben och tänk kritiskt. Tycker du detta är något att sprida vidare för att ondskan och de mörka krafterna inte skall få fäste i vårt samhälle och i bygden så gör du det just för att du vill och står bakom det inte för att någon annan ber dig göra det. 
Ingen kan göra allting, men alla kan göra något och har man tänkt rädda och/ eller förändra världen lär man sig rätt snabbt att man måste börja med att förändra sig själv. Något att tänka på,  och i kriser hjälps man åt.  Precis som man gör i bygden då går allt så mycket lättare och man gårdens glädjen med så många fler. Ta hand om er lite extra denna gången och vill ni mig något är det bara att fortsätta höra av er! Svarar inte er alla om ni inte har konkreta idéer eller frågor men läser allting alltid så småningom. 

  
Ljuset övervinner mörkret i alla lägen så; tänd ett ljus och låt det brinna för vi har trots allt varandra och vår medmänsklighet samt mörker övervinns inte av mörker! 

Mer kärlek åt världen! 

Share on Facebook